fbpx Skip to main content
Hoofdgerecht | Lunch

Uiensoep met oude kaas

Een heerlijke vegetarische uiensoep! Zeker in de koudere maanden maak ik regelmatig uiensoep. 100% comfortfood en wie maak je er niet blij mee? Omdat je de uien karameliseert krijg je een waanzinnig lekkere en diepe smaak. Zowel de witte als de rode portstroop past er waanzinnig goed bij.

Totaal 1 uur 30 min
Frans, Italiaans
4 personen

Ingrediënten

  • 3 el Ernesto portstroop (wit of rood)
  • 1 kg biologische uien (wit of roze)
  • 100 ml witte wijn of witte port
  • 1 st biologische citroen
  • extra vergine olijfolie
  • 3 st verse takjes tijm
  • 2-3 st laurierblaadjes
  • 1,5 l water
  • 1 st (desem) stokbrood
  • 1 st grote knoflookteen
  • 100 g oude kaas (geraspt)

Materialen

  • 1 mandoline
  • 1 diepe soeppan met deksel
  • 1 dunschiller
  • 1 Handrasp

Let's Begin

  • Pel de uien en snijd ze met bijvoorbeeld een mandoline in dunne ringen. Hak een knoflook teen fijn en zet een grote soeppan op middelhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Doe de knoflook in de pan en fruit totdat het gaat verkleuren en doe alle uien erbij. Schenk nu 3 el portstroop over de uien.
  • Kook 1,5 liter water en doe dit in een maatbeker of kom en doe er een paar takjes tijm, laurierblaadjes en een citroenschil met een theelepel zout en peper bij. Roer even en laat intrekken.
  • Smoor de uien ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur en doe er af en toe een eetlepel water bij als de verkleuring te snel gaat. Langzamerhand gaan de uien karamaliseren en krijgen ze een heerlijke zoete smaak. Blus de uien na 30 minuten af met een witte port of wijn, roer even en schenk er 1,5 liter (zelfgemaakte) bouillon bij.
  • Roer de soep en laat het langzaam nog minimaal een half uur inkoken totdat het een dikkere structuur krijgt.

Optioneel

  • Wil je je soep dikker? Doe dan 2-3 el bloem in een anti aanbak pan met 50 gram roomboter en ‘bak’ totdat het goudbruin wordt blijf roeren met een garde zodat je een roux krijgt. Doe dit in de soep erbij, zodat het gebonden wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en schenk de soep in (gietijzeren) kommen, leg daarin een stokbroodje ruim belegd met geraspte oude kaas en strooi er wat citroenrasp overheen. Let op: als je geen kommen hebt die de oven in kunnen leg dan alleen de stokbroodjes met kaas in de oven.
  • Voor de liefhebber is het aan te raden om nog een paar druppeltjes van de verslavend lekkere portstroop erover te verdelen.