Recepten

Om de smaak van Ernesto Portstroop tot recht te laten komen, hebben wij voor u een aantal recepten bedacht. Klik op een onderstaande categorie om er naar toe te springen of scroll naar beneden.

Broodjes
Smoked/BBQ/Grilled
Gerechten
Kazen & Charcuterie

Broodjes

Ernesto Portstroop is goed te gebruiken als dressing op brood, vooral bij oude kaas, geitenkaas en verschillende vleessoorten komt de smaak goed tot zijn recht.

Meergranenbol Oudenkaas

Ingrediënten: Meergranenbol, Rucola sla , oude kaas, Ernesto Portstroop en eventueel tomaten tapenade.

Pistolet Brie

Ingrediënten: Pistolet bruin of wit, rucola, romige brie en drapeer daarover de Ernesto Portstroop.

Bagel Geitenkaas

Ingrediënten: Bagel, spinaze salade, rode ui, zachte geitenkaas en Ernesto Portstroop.

Ciabatta met Lamsham

Ingrediënten: Ciabatta, gemengde salade, gesneden vijgen, lamsham en Ernesto Portstroop.

Smoked/BBQ/Grilled

Ernesto Portstroop is perfect te gebruiken als marinade als u gaat barbecueën, smoken of grillen! Hieronder vindt u een paar suggesties.

Pulled Pork

Pulled pork bereidingsadvies: 8 uur op 80 graden. Anders bereiden op eigen receptuur.
Pulled pork na garing marineren met de Ernesto Portstroop. Wacht dan 1.5 uur. Na 1.5 uur haal de pulled pork uit elkaar en drapeer extra Ernesto Portstroop over het vlees. Meng goed door.
Professionals: Ernesto Portstroop is ook geschikt om mee te doen garen en een glacé te creëren. Mooi burned ends tot gevolg. Let op! Laat de suikers niet te ver aanbranden of karamelliseren.

Als suggestie lekker op een gestoomd broodje ‘bao’: samen met tauge, komkommer en lente ui.

Pulled Beef

Bereidingsadvies 4,5 uur 140 graden. Anders garen op eigenreceptuur.
Na garing insmeren met Ernesto Portstroop, laat de portstroop ruim een uur intrekken. Bij het uit elkaar halen van de pulled beef, nogmaals Ernesto Portstroop toevoegen.

Serveertip: rodekool, komkommer, hamburger broodje, pulled beef en stukjes appel.

Ribs

Ribs te bereiden op eigenreceptuur en suggestie is de 3-2-1 methoden. Bij deze methode het laatste uur volledig insmeren met de Ernesto Portstroop.
Ribs in te smeren met, komijn en kardemom, zout en zwarte peper.

Serveertip: Een uitstekend groot glas bier.

Gerechten

Ook bij normale gerechten is het gebruik van Ernesto Portstroop altijd een goed (en lekker) idee!

Vegetarisch – Champignonsalsa

Ingrediënten:
1 ui
1 bosuitjes
200gr kastanjechampignons
Handje verse peterselie
5 kerstomaatjes
Handje pijnboompitten
1 teen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel balsamicoazijn
1/2 eetlepel suiker
Ernesto Portstroop

Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui.
Verhit de azijn en suiker samen met 1 eetlepel water in de pan en karamelliseer hierin de ui, knoflook en champignon. Schep regelmatig om totdat het vocht bijna is verdampt. Breng op smaak met peper en zout. Meng er wat portstroop door heen en laat wat afkoelen.
Halveer de kerstomaatjes en verwijder de zaadjes. Snijd ze in blokjes. Snijd de bosui in ringen en. Hak de peterselie fijn. Met dit in een grote kom samen met de pijnboompitjes en het champignonmengsel.

Vis

200gr zwaardvis
1tl mayonaise
1tl mosterd
1/2 tl kerriepoeder
1/2 tl gerookt paprikapoeder
Citroensap
1 handje verse peterselie
1tl kappertjes
2 teentjes zwarte knoflook
6 honingtomaatjes (+2 gehalveerd voor garnering)
Scheut Ernesto Portstroop

Snijd de zwaardvis in kleine blokjes en besprenkel met citroensap. Halveer de tomaten en verwijder de pitjes. Snijd ze verder in kleine blokjes. Hak de peterselie, kappertjes en knoflook fijn. Meng de zwaardvis met alle ingrediënten (houdt een beetje peterselie over ter garnering). Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met de gehalveerde tomaten en peterselie en besprenkel met extra portstroop naar smaak.

Vlees – Eendenborst

Eendenborst, geroosterde groene asperges, pompoen (pompoen naar keuze) kerrie puree, gekarameliseerde ui.

Maak de pompoen vrij van pitten maar laat de schil zitten. Kook dit het gaar is. pureer vervolgens de pompoen door te stampen of met een pers, gebruik geen staafmixer.
Doe olie in een pan en mioteer de kerriepoeder. Doe dit op laag vuur. Voeg daarna de pompoen toe en roer zachtjes door. Voeg daarna witte peper toe en zout naar smaak.
Karamelliseer de ui met komijn.
Rooster de groene asperges. Maak ook een mengsel van knoflook en olie en vermeng dit met de groen asperges na het roosteren.
Snijd de eendenborst in op de huid. Zout de huid en bak deze vervolgend in een pan zonder vetstoffen. Laat het vet van de eendenborst uitbakken in de pan. Door het zout wordt het extra krokant.
Maak nu een torentje van de, puree, gekaramelliseerde ui, asperge en eendenborst. Maak nu mooie lijnen over het bord met Ernesto Portstroop. Dit is de verbindende factor tussen alle kruiden en specerijen.

Vlees – Buikspek

Zacht gegaard buikspek (met zwoerd), komkommer taugé salade.

Leg de buikspek op de zwoerd kant in een steelpan (koekenpan), vul dit met water en azijn tot net over de zwoerd rand. Kook dit kort. 4 minuten is voldoende.
Snijd daarna in de zwoerd een ruiten vorm. Strooi vervolgens zout in het ruiten patroon.
Gaar nu de buikspek 4,5 tussen 140 en 150 graden.
Verwijder nu de zwoerdrand.
Laat de buikspek afkoelen en snijd het daarna in formaat naar wens.
Na afkoelen marineer de stukjes buikspek in een mengsel van kerrie, witte peper, knoflook poeder en zout.
Bak daarna kort aan in olie. Marineer daarna in Ernesto Portstroop na bakken.
Professionals: marineer de buikspek in Ernesto Portstroop, creëer burned ends. Laat niet aanbranden of te ver karamelliseren.
Snijd de komkommer julienne en marineer de komkommer en taugé met gembersiroop en limoen sap.

Vlees – Beenham

Beenham – Asperges wit – Bloemkool crème,

Beenham marineren met droge oregano en zwarte peper aan alle zijden. Vervolgens in de oven op 140 graden 10 minuten per 100 gram.
Kook de asperges in boter, suiker en zout beet gaar.
Kook de bloemkool met aardappelen. Voor 500 gram bloemkool is maar 50 gram aardappel nodig. Kook samen gaar. Na afgieten bewerken met een staafmixer tot het mengsel zacht is. voeg dan 20 gram boter en 50 ml room toe. Bewerk opnieuw met de staafmixer. Zeef hiernaar 2 maal
Leg alle elementen op het bord en dresseer het bord met Ernesto Portstroop.

Kazen & Charcuterie

Ernesto Portstroop is erg lekker bij bijna alle soorten kazen en vleeswaren. Enkele voorbeelden hebben wij hieronder opgesomd, omdat wij hiervan zeker weten dat deze erg goed smaken met Ernesto Portstroop.

1. Nylander nagelkaas ca. 9 maanden
2. Oude Meije ca. 2 jaar oude kaas
3. Berkshire Pate
4. Overjarige Hollandse kaas (1000 dagen kaas)
5. Bresola (ham)
6. Naegelhout (nagelhout ham) Nederlands