Skip to main content

Sticky Ribs

By 3 november 2021mei 31st, 2022Ernesto Portstroop
Hoofdgerecht

Sticky Portstroop Ribs

Sticky porststroop ribs van Mele Best BBQ. Donders lekkers! Ribs met een zoete touch van portstroop. Een verrassende combinatie. Deze smokey sticky ribs worden low en slow bereid op de BBQ.
Barbecue, BBQ, Ribs, Vlees

Ingrediënten

  • 3 spareribs
  • 45 ml Appelazijn
  • 45 ml Ernesto Portstroop
Rub
  • 15 gram rietsuiker
  • 15 gram paprikapoeder
  • 5 gram zeezout
  • 2 gram chipotle peper
  • 2 gram uienpoeder
  • 1 gram zwarte peper
Sticky Portstroop saus
  • 100 ml appelsap
  • 60 ml Ernesto Portstroop
  • 30 gram Roomboter

Materialen

  • Aluminiumfolie
  • Bakkwast
  • Garde
  • Huishoudfolie
  • Keukenpapier
  • Pan
  • Rookpellets kers
  • Schaaltje
  • Smoke tube
  • Vijzel

Let's Begin

  • Zet alle ingrediënten klaar voor de sticky Portstroop ribs.
  • Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door met een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als dit gelukt is, trek het vlies dan van de sparerib. Bij vette vingers: pak een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
  • Meng de appelazijn samen met de Portstroop in een schaaltje. Roer dit goed door met een garde. Smeer de spareribs met behulp van een bakkwast in met het mengsel. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
  • Maak een rub door de rietsuiker, paprikapoeder, zeezout, chipotle peper, uienpoeder en zwarte peper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffiemolen gebruiken.
  • Strooi de rub daarna rijkelijk over de spareribs. Dek de spareribs eventueel af met huishoudfolie en laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
  • Maak de barbecue gereed op 105 – 110 gr. C volgens de indirecte methode. Steek ondertussen de smoke tube met kersen pellets aan zodat deze gaan smeulen.
  • Als de barbecue op temperatuur is, gaar de sticky portstroop ribs circa 3 uur. Rook de spareribs met kersen pellets of rookhout.
  • Maak in de tussentijd sticky portstroop saus door de roomboter in een pannetje te smelten. Als de roomboter gesmolten is giet hierbij de appelsap, breng dit al roerend aan de kook. Giet als de saus kookt de Portstroop erbij. Roer dit goeddoor, laat het 5 minuten op laag vuur inkoken.
  • Verwarm na 3 uur roken 100 ml van de sticky portstroop saus.
  • Haal na 3 uur de sticky Portstroop ribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie. Giet er een beetje van de warme sticky portstroop saus bij. Legde ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur.
  • Haal na 2 uur de ribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met de warme sticky portstroopsaus. Leg de ribs terug op de barbecue en smeer deze in met warme saus. Laat de spareribs vervolgens circa 30 tot 60 minuten in de barbecue liggen zodat de glacé kan karamelliseren.
  • Als de spareribs klaar zijn geef deze dan een likje met warme sticky portstroopsaus.
  • Serveer sticky portstroop ribs bijvoorbeeld samen met een koolsalade. Veel barbecue plezier!
7 uur 30 min
2 personen
Ernesto Portstroop