Skip to main content

Gegrilde Procureur

By 3 november 2021juni 28th, 2022Ernesto Portstroop
Hoofdgerecht

Gegrilde procureur met venkel, Portstroop & citroen

Grill je procureur op de Big Green Egg, smeer je venkel en groenten in met Ernesto Portstroop en serveer er gegrilde citroen bij. Een zomers BBQ recept!

BBQ, Vlees

Ingrediënten

  • 800 gram procureur/varkensnek
  • 3 sjalotjes
  • 1 venkel
  • 1 gele of groene courgette
  • Tuinkers
  • 5 el Ernesto Portstroop (of Witte Portstroop)
Knoflook Kruiden & Citroen Rub
  • 5 gram verse tijm
  • 1 biologische citroen zeste
  • 20 gram knoflookpoeder
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram paprikapoeder
  • 10 gram grof zeezout
  • 5 gram chili flakes
  • 5 gram grove zwarte peper

Materialen

  • BBQ / Big Green Egg
  • Grillrooster
  • Conveggtor
  • Weckpot (voor de rub)
  • Handrasp
  • Satéprikkers
  • 1 hand hout snippers (cherry of apple)
  • Kwastje
  • Optioneel: Smoke Wireless
    Barbecue Vlees Thermometer,
    Thermapen, D.O.T. (vlees
    thermometer, het liefste digitaal)

Let's Begin

  • Haal de procureur 1 uur van te voren uit de koelkast en maak eerst de knoflook rub.
  • Pak een weckpot en doe hier alle kruiden, specerijen en zeste van 1 citroen in. Roer alles door elkaar. Je hebt nu natuurlijk veel te veel rub, maar die kan je de gehele zomer nog gebruiken. Zorg ervoor dat je het goed afsluit in een weckpot.
  • Verwarm nu de Big Green Egg naar ongeveer 190 graden en leg gelijk ook de houtsnippers erop en als de meeste rook weg is zet je de conveggtor er op.
  • Pak de procureur en (optie: lak eerst het vlees met de Portstroop) bedek rijkelijk met de zelfgemaakte rub. Snijd de sjalotjes in de lengte doormidden en laat het schilletje eraan. Prik ze zoals je op de foto ziet in de procureur. De smaak van de sjalotjes trekt er langzaam in.
  • Leg de procureur op het rooster en prik de Smoke, D.O.T. (of een vlees thermometer) in het vlees tot ongeveer het midden. Stel de kerntemperatuur in op 72 graden. Dit zal ongeveer 1,5 uur duren. Tip: Doe de deksel van de Big Green Egg dicht. Je kan de Thermapen gebruiken om de temperatuur van het gehele stuk vlees te meten. Leg de laatste paar minuten een gehalveerde citroen met de platte kant op het rooster.
  • Als het alarm afgaat haal je het vlees van de EGG/BBQ af en laat je het even 15 minuten rusten.
  • Snijd ondertussen de venkel en courgette verticaal in dunne plakken van ongeveer 1/2 cm. Pak een kwastje en smeer ze aan beiden kanten in met de Portstroop. Grill de groenten redelijk kort aan beiden kanten totdat ze beetgaar zijn.
  • Snijd van de procureur dan dunne plakken. Knijp de gegrilde citroen uit over het vlees voor extra veel smaak!
  • Serveer de gegrilde groenten samen met het vlees en druppel er nog wat van de Portstroop overheen. Voeg naar smaak nog wat verse tuinkers en zoutvlokken toe.
1 uur 40 min
4 personen
Ernesto Portstroop